🍒 Kolač sa višnjama 🍒
Osvežavajuće, letnje, ukusno!!
Dragi moji,
Evo jednog predloga za dezert za ljubitelje voćnih poslastica.
Priprema je jednostavna i relativno brza a ukus je očaravajuć.
Sastojci:
Biskvit:
* 4 jaja
* 200 g šećera
* 150 ml ulja
* 150 ml vode
* 1 kesica vanilinog šećera
* 200 g brašna (pšeničnog, belog)
* 1 kesica praška za pecivo
Fil:
* 1l vode
* 200 g šećera
* 500 - 600 g očišćenih višanja
* 3 pudinga od vanile (možete isprobati i neki drugi ukus, po želji).
Priprema biskvita:
Najpre odvojimo belanca od žumanaca.
Činija I - beli deo
Mikserom belanca umutimo penasto, u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šećera.
Činija II - žuti deo
4 žumanca umutimo sa malo ulja, a onda dodamo ostatak ulja, vanilin šećer i vodu. Lagano mutimo mikserom i postepeno dodajemo brašno, a zatim povećamo brzinu miksera i mutimo sve dok ne dobijemo homogenu smesu.
*****
Žuti deo lagano (malo po malo) dodajemo silikonskom špatulom u beli deo i mešamo pažljivo kako se penasti deo ne bi slegao. Kada sve to lepo sjedinimo, nauljimo kalup za pečenje i pospemo brašnom, a zatim smesu izlijemo u kalup i stavjamo u zagrejanu rernu.
Biskvit se peče oko 20 minuta (dok ne porumeni) na 180°C.
Ispečeni biskvit ostavimo da se ohladi.
Priprema fila:
Od 1l vode odvojimo deo kako bismo razmutili puding. Ostatak vode sipamo u šerpu, dodamo šećer, promešamo i stavimo na ringlu da proključa. Predlog: nekada umesto jednog dela vode dodam isceđeni sok od višanja. I ako Vam bude 100 - 200 ml više tečnosti, nije problem.
Nakon ključanja dodajemo višnje i kuvamo. Ja ih obično kuvam 10-ak minuta kako bi mi ostale i dalje osvežavajuće, a zatim u ključale višnje dodam razmućeni puding uz konstantno mešanje. Posle 2-3 minuta kuvanja, fil izlijemo u kalup preko ohlađenog biskvita i ostavimo da se ohladi i stegne.
Kolač sa višnjama |
Dekoracija:
Umutimo šlag kremu prema uputstvu sa kesice. Obično je pripremam sa mineralnom vodom i uz dodatak šećera u prahu (po ukusu).
Kolač ukrasite po želji.
I to je sve. Ostalo je samo da probate i uživate u ukusu. 🍒
Коментари
Постави коментар